HTML

Programozni tanulok!

Iskolai szinten közel két éve tanulok programozni, tehát még én is viszonylag kezdőnek számítok. Ennek ellenére úgy döntöttem nyitok egy blogot, ami segítség lehet azok számára, akik még kezdőbbek, mint én :)

Friss topikok

A magas szintű nyelvek

laszloka 2012.04.21. 14:20

Az assemblerek ugyan megoldották a gépi kódra fordítás problémáját, ám rögtön ezután az iparágnak egy teljesen új problémával kellett szembenéznie. A hordozhatóságéval. De nem kell félteni a számítógépes szakembereket. Találtak rá megoldást...

A nap hősei: A magas szintű nyelvek


Itt jönnek be a képbe a magas szintű programozási nyelvek. Ezek komplex nyelvek, melyek ugyan leírták különböző matematikai problémákra a megoldást, de nem mentek bele túl mélyen a részletekbe. Valami ilyesmit kell elképzelni:

int i = 6 * 7;

Egy nyelvben, mint például a C (az egyik legkorábbi és legelterjedtebb magas szintű programozási nyelv), egy program, az ún. fordító fogta a programkódot, és lefordította gépi kódra. Az nem is érdekes, hogy mi történik a háttérben. A programozó csak annyit tud, hogy létrehozott egy számot, ami 6-szor 7 eredményét tárolja.

Sajnos a magasszintű nyelvekkel sem lehet tökéletesen hordozható programokat készíteni. A probléma az, hogy minden fordító különböző, és máskép valósítja meg a dolgokat. Minden operációs rendszernek van egy úgynevezet API-ja (Application Programming Interface - Alkalmazásprogramozási Felület), amit más gépek nem tudnak használni. Ha csinálsz egy programot Windowsra, a WIN32 API-t használod, de a program semmiképp sem fog lefutni egy Macintosh gépen.

Erre néhány okos ember előrukkolt a Virtuális Gépek (Virtual Machine, VM) ötletével, amik kb. úgy működnek, mint egy tolmács, vagy inkább közvetítő...

TO BE CONTINUED...

Címkék: történet hordozhatóság VM API programnyelvek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://progmaci.blog.hu/api/trackback/id/tr504464844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása