HTML

Programozni tanulok!

Iskolai szinten közel két éve tanulok programozni, tehát még én is viszonylag kezdőnek számítok. Ennek ellenére úgy döntöttem nyitok egy blogot, ami segítség lehet azok számára, akik még kezdőbbek, mint én :)

Friss topikok

A hordozhatóság problémája

laszloka 2012.04.14. 17:33

Az assemblerekkel megoldódott a programok gépi kódra fordításának problémája, de hamarosan egy még nagyobb probléma ütötte fel a fejét. Ez pedig a hordozhatóság volt...

Hordozhatóság


A hordozhatóság, mint olyan, azt jelenti, hogy egy program tetszőleges másik gépen is futtatható legyen. A hordozhatóság problémáját csak nemrégiben sikerült orvosolni (erről majd később). A régi időkben csak néhány ember készített számítógépet, és szinte egyik gép sem dolgozott együtt másikakkal. Szóval tegyük fel van egy (A) gép, aminek az 1 mint parancs szorzást jelent, de egy másik (B) gépnek a szorzás parancsa balga módon mondjuk pont a 2.

Az assembly nyelvek segítettek az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldásában. Mindkét gépnek megvolt a saját parancsa összeadásra, kivonásra, szorzásra és osztásra, szóval a gyakorlatban csupán kétféle assembler kellett. Egy az A géphez, ami a "MUL" parancsot 1-re, egy pedig a B géphez, ami a "MUL" parancsot 2-re fordítja.

Elméletben tetszőlegesen sok gépre portolható volt egy bizonyos program, feltéve, hogy minden géphez volt egy assembler, ami értette azt a bizonyos assembly nyelvet amit a programozó a program megíráshoz használt.

De a dolgok nagyon hamar eldurvultak. A számítógépek egyre összetettebbé váltak, és a gyártók úgy döntöttek, hogy annyi parancsot építenek be a processzoraikba, amennyit csak lehet. A probléma ott kezdődött, hogy nem tudtak megegyezésre jutni, hogy pontosan milyen parancsokat is használjanak a processzorok. Némelyik processzor képes volt matematikai műveletekre lebegőpontos számokkal, sok másik viszont nem. Az egyikkel több tucat módon hozzá lehetett férni a memóriához, a másik viszont csak egyféle módon tette lehetővé ugyanezt.

Ennek hatására az assemblerek már nem voltak alkalmasak a programok különböző platformokra való portolására, mert a platformok palettája hamar egy sötét, átláthatatlan halmazzá duzzadt. Szóval ahelyett, hogy a programozók az összes gépre próbáltak volna programokat írni, inkább kitanulták egy típus fortélyait, és a programjaikat csak arra az egy típusra írták. B gépen le akarsz futtatni egy programot, amit A gépre írtak? Sajna; semmi esélyed sincs rá.

Ekkor jöttek a magas szintű programnyelvek...

TO BE CONTINUED...

Címkék: történet hordozhatóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://progmaci.blog.hu/api/trackback/id/tr764429595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása